kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Muistoja ja mannapuuroa

Kokkiopintojen aloittaminen tänä syksynä ei ollut mikään hetken mielijohde, vaan ehkä enemmänkin salainen unelma, joka oli hautautunut "oikeiden" töiden alle. Eihän kukaan voisi tehdä työkseen sitä, mitä oikeasti rakastaa?   
                                                                            Otin riskin, irtisanouduin ja tässä sitä nyt ollaan, matkalla kohti ruokaunelmia.

Kiinnostus ruokaa ja leivontaa kohtaan syntyi jo lapsuudessa, kiitos siitä rakkaan, jo edesmenneen mummuni.  Eikä se intohimo ole laantunut tähänkään päivään mennessä.

Mietin pitkään blogille sellaista nimeä, joka kuvaisi omaa ajatusmaailmaani ruoan ja kokkailun suhteen. Elämässä ja arjessa pitää olla skidisti gourmeeta. Ei niinkään, että gourmee tarkottaisi tässä yhteydessä hienoja ja kalliita raaka-aineita vaan enemmänkin sitä miten ruoka saadaan näyttämään ja maistumaan hyvältä.


Mummolan makumuistoihin liittyy hyvin vahvasti niinkin yksinkertainen ruoka kuin mannapuuro. Lisukkeena tarjoiltiin kiisseliä ja jälkiuunileipää.

Oma lapseni saa toisinaan mummolassa välipalaksi Mannafrutteja ja sokerimäärästä kauhistuneena päätin testata, maistuisiko kotitekoinen vähäsokerisempi mannapuurovälipala kotioloissa. Ja kyllähän se maistui.


Vaniljainen mannapuuro ja vadelmakiisseliä

Mannapuuro
1 l maitoa
1 1/2 dl mannasuurimoita
hiven suolaa
2tl vaniljasokeria (aitoa vaniljaa sisältävää)

Kiehuta maito kattilassa. Lisää mannasuurimot erissä koko ajan sekoittaen. Anna kiehua reilun viiden minuutin ajan. Varo, ettet keitä maitoa pohjaan! Mausta suolalla, vaniljasokerilla ja tarvittaessa sokerilla.

Vadelmakiisseli
4 dl mehua (itse keitin vadelmista mehun)
3 rkl perunajauhoja
1/2dl sokeria
(200g vadelmia)
Kuumenna vadelmamehu ja lisää siihen sokeri. Liuota pieneen määrään kylmää mehua perunajauhot ja lisää se ohuena nauhana kuuman mehun sekaan. Odota, että kiisseli pulpahtaa.
Jäähdytä kiisseli.

Mikäli haluat tästä jäkiruoasta "mannafruttimaista" jäähdytä puuro tarjoiluastiassa ja vasta sen jälkeen lisäät kiisselin päälle. Toki tämä on yhtä hyvää myös lämpimänä, vaikka sen jälkiuunileivän kera!


                                                                           





                                 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Mustikkainen, syreenillä maustettu panna cotta

Nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimesta viime vuoden mustikat ja valmistaa niistä jälkiruoaksi herkullinen pannacotta, joka saa keväistä makua Syreenin kukista keitetystä siirapista. Syreenin kukathan ovat syötäviä!

Panna cotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa ja sitähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan on; lusikoitava,vanukasmainen rakenne syntyy liivatteen avulla.

Syreenisiirappi
2,5dl syreeninkukkia
2,5dl vettä
2,5dl sokeria

Laita kattilaan riivityt syreeninkukat veden ja sokerin joukkoon ja sekoita. Keitä seosta kasaan reilun 10 minuutin ajan. Siivilöi kukat nesteestä ja jäähdytä.

Panna cotta 

1,5 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
80g mustikoita
30g syreenisiirappia
40g sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen. Kaada kerma, syreenisiirappi, mustikat ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes mustikat ovat sulaneet. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta mustikat kerman joukkoon. Lämmitä seosta uudelleen. Puristele liivatteesta vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä. Lisä…

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…