Siirry pääsisältöön

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste.

Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl
Vadelmamousse
2,5 kpl liivatelehteä
150g vadelmia
2dl kermaa
100g tuorejuustoa
1,25dl sokeria
0,5tl vaniljasokeria 
Browniepohja
100g tummaa suklaata
100g voita
1dl sokeria
0,5tl vaniljasokeria
2 munaa
1dl vehnäjauhoja
pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.) 
          Kiiltävä kuorrute (mirror glaze)
3,5 liivatelehteä
2,5rkl vettä
0,75dl sokeria
reilu 0,5dl glukoosisiirappia
100g valkosuklaata
reilu 0,5dl kondensoitua maitoa 
Tee näin
Vadelmamousse: Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liuota liivatteet pieneen määrään kuumaa vettä ja lisää seos tuorejuusto-vadelma-seokseen. Lisää joukkoon kerma ja sekoita varovasti. Annostele moussemassa puolipallo-muottiin. Itse käytin Wiltonin puolipallomuottia. Nosta muottilevy varovasti tarjottimelle ja pakasta noin vuorokaudeksi. 

Suklaabrowniepohja:Sulata suklaa ja voi erikseen. Yhdistä sula voi, sokerit ja vatkaa ne löysähdöksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat ja viimeisenä sula suklaa, jatka vatkaamista. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne varovasti sekoittaen voi-sokeri-suklaa-massaan. Tein tämän brownien 38x36 uunipellille jolloin pohjasta tuli juuri sopivan paksu leivoksen pohjaksi. Pohjasta riittää tällä ohjeella noin kymmeneen leivokseen. Ota sopivankokoisella muotilla tai esimerkiksi lasilla annospaloja levystä. 

Kiiltävä kuorrute: Kuorrute on hyväksi todettu ohje täältä. Pienensin vain raaka-aineiden määriä leivokselle sopivaksi. Kuorrutteen tekemisessä maltti on valttia; malta jäädyttää moussepalloja tarpeeksi kauan pakastimessa, sillä niiden käsittely on helpompaa. Myöskään liian kuumaa kuorrutetta ei kannata yrittää kaataa pallon päälle, itse seurailin digitaalisella lämpömittarilla kuorrutteen lämpötilaa. Hyvä apu on uuniritilä, joka on leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä. Näin ylimääräinen kuorrutus valuu siististi pois. 
Värinä käytin ihan marketista saatavia geelivärejä ja tulos oli oikein onnistunut. 

Laita browniepohja lautaselle ja nosta sen päälle varovasti kuorrutettu moussepallo. Koristele. 
Anna leivosten sulaa jääkaapissa tarjoilulämpöiseksi eli niin kauan kunnes mousse ei ole enää jäässä. 

Hyvää ystävänpäivää!














Kommentit

  1. Valmistin näitä äitini syntymäpäivän kunniaksi yhden erän ja kaikki rakastuivat näihin! Lumoavan kaunis ulkonäkö miellytti silmää ja maku oli suorastaan taivaallinen...! 🥺☺️ Moussen ohjeessa ei taidettu mainita sokereiden laittoa, joten heittelin ne kerman kanssa yhteen ja loistava tuli. Kiitos paljon ohjeesta! 🤗✨

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so