Siirry pääsisältöön

Sitruunainen parsarisotto speltistä

Niin se kevät tekee tuloaan ainakin kauppojen vihanneshyllyihin ja laareihin. Päätinkin siis tehdä risottoa kauden sesonkiherkusta, parsasta.

Tämä kermainen risotto saa makunsa sitruunasta ja inkivääristä ja risottoriisin korvannut speltti antaa miedon pähkinäisen vivahteen. Speltti on vanha, vehnänsukuinen vilja ja se voittaa ravintoarvoiltaan riisin 100-0. Risotossa käytin Sun Speltin risottojyviä, jotka kypsyvät noin 40 minuutissa. Birkkalan spelttihelmien kypsymiseen kuluu noin 20 minuuttia.

Sitruunainen parsarisotto
1 1/2 dl öljyä
1 sipuli 
1 1/2 tl inkivääriä raastettuna
5 valkosipulinkynttä
3dl spelttijyviä
6dl (4dl) kasvislientä
(2dl valkoviiniä)
1/2tl suolaa
1/4tl pippuria
3/4dl kuohukermaa
1 sitruuna
100g voita
75g parmesan-juustoa raastettuna
500g parsaa

Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli sekä inkivääri. Lisää joukkoon spelttijyvät ja jatka kuullottamista koko ajan sekoittaen. Kaada spelttijyvien päälle kuuma kasvisliemi (tai voit korvata osan liemestä valkoviinillä. Mikäli teet näin, kaada valkoviini ensin jyvien päälle ja sitten vasta kasvisliemi). Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista siihen asti, kunnes jyvät on melkein kypsiä.
Raasta sitruunasta kuori ja  purista siitä mehu jyvien joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää parmesan-juustoraaste sekä kerma sekä voi. Sekoita hyvin! Anna risoton kypsyä vielä hetki miedolla lämmöllä. Lisää viimeisenä joukkoon kypsät parsat.


Kauniit koristeet saat risotolle leikkaamalla vihanneskuorijalla suikaleita parsan varresta. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so