Ihana ja odotettu talvi on nyt täällä! Ainakin Pirkanmaalla paistaa aurinko, on kiva pieni pakkanen ja maassa on puhdasta pakkaslunta.
Kevättalvihan on perinteisesti blinien aikaa ja päätinkin koostaa blinien seuraksi neljä erilaista suolaista herkkupalaa.
*Saaristolaisleipää ja mätimoussea.
*Kylmäsavulohitartar ja itsetehtyä hiivaleipää.
*Mustamakkara-crostinit.
*Tampereen lihajalosteen makkaraa, sinappia.
Ideoita tähän lautaseen hain mielenkiintoisesta, Santeri Vuosaran kirjoittamasta Uusi Mustamakkara-kirjasta. Itsehän olen lapsuuteni syönyt mustaamakkaraa kylmän maidon ja ranskanleivän kanssa, suoraan kääreestä, joten oli hienoa nähdä mitä kaikkea mustasta saa tehtyä.
Saaristolaisleipää ja mätimoussea
smetanaa
mätiä
punasipulia
tilliä
suolaa
pippuria
Leikkaa saaristolaisleivästä annospalat. Vatkaa smetanasta kova vaahto ja sekoita muut ainekset joukkoon. Anna vaahdon kiinteytä yön yli.
Kylmäsavulohitartar ja hiivaleipää
majoneesia
punasipulia
kapriksia
tilliä
mustapippuria
Silppua kylmäsavulohi ja sekoita se majoneesin ja muiden aineksien kanssa. Anna maustua.
Mustamakkara-crostinit
2rkl voita
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1dl Marsala-viiniä
1 rkl tomaattipyrettä
150g mustaamakkaraa
2rkl kapriksia
3rkl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
patonki
Kuutioi sipuli, selleri, porkkana ja valkosipuli. Kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä kunnes ne on pehmeitä.
Lisää pannulle tomaattipyre, viini ja tilkka vettä. Leikkaa mustamakkara silpuksi ja lisää se pannulle. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon kaprikset sekä persilja.
Leikkaa patongista annospaloja ja paahde ne pannulla kauniin ruskeiksi. Kasaa leivät.
Kommentit
Lähetä kommentti