kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Pikkusuolaista

Ihana ja odotettu talvi on nyt täällä! Ainakin Pirkanmaalla paistaa aurinko, on kiva pieni pakkanen ja maassa on puhdasta pakkaslunta.

Kevättalvihan on perinteisesti blinien aikaa ja päätinkin koostaa blinien seuraksi neljä erilaista suolaista herkkupalaa. 

*Saaristolaisleipää ja mätimoussea. 
*Kylmäsavulohitartar ja itsetehtyä hiivaleipää.
*Mustamakkara-crostinit. 
*Tampereen lihajalosteen makkaraa, sinappia. 

Ideoita tähän lautaseen hain mielenkiintoisesta, Santeri Vuosaran kirjoittamasta Uusi Mustamakkara-kirjasta. Itsehän olen lapsuuteni syönyt mustaamakkaraa kylmän maidon ja ranskanleivän kanssa, suoraan kääreestä, joten oli hienoa nähdä mitä kaikkea mustasta saa tehtyä. 

Saaristolaisleipää ja mätimoussea
smetanaa
mätiä
punasipulia
tilliä
suolaa
pippuria
Leikkaa saaristolaisleivästä annospalat. Vatkaa smetanasta kova vaahto ja sekoita muut ainekset joukkoon. Anna vaahdon kiinteytä yön yli. 

Kylmäsavulohitartar ja hiivaleipää
kylmäsavulohta
majoneesia
punasipulia
kapriksia
tilliä
mustapippuria 

Silppua kylmäsavulohi ja sekoita se majoneesin ja muiden aineksien kanssa. Anna maustua. 

Mustamakkara-crostinit
3rkl oliiviöljyä
2rkl voita
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1dl Marsala-viiniä
1 rkl tomaattipyrettä
150g mustaamakkaraa
2rkl kapriksia
3rkl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
patonki 

Kuutioi sipuli, selleri, porkkana ja valkosipuli. Kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä kunnes ne on pehmeitä. 
Lisää pannulle tomaattipyre, viini ja tilkka vettä. Leikkaa mustamakkara silpuksi ja lisää se pannulle. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon kaprikset sekä persilja. 
Leikkaa patongista annospaloja ja paahde ne pannulla kauniin ruskeiksi. Kasaa leivät. 
























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Mustikkainen, syreenillä maustettu panna cotta

Nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimesta viime vuoden mustikat ja valmistaa niistä jälkiruoaksi herkullinen pannacotta, joka saa keväistä makua Syreenin kukista keitetystä siirapista. Syreenin kukathan ovat syötäviä!

Panna cotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa ja sitähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan on; lusikoitava,vanukasmainen rakenne syntyy liivatteen avulla.

Syreenisiirappi
2,5dl syreeninkukkia
2,5dl vettä
2,5dl sokeria

Laita kattilaan riivityt syreeninkukat veden ja sokerin joukkoon ja sekoita. Keitä seosta kasaan reilun 10 minuutin ajan. Siivilöi kukat nesteestä ja jäähdytä.

Panna cotta 

1,5 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
80g mustikoita
30g syreenisiirappia
40g sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen. Kaada kerma, syreenisiirappi, mustikat ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes mustikat ovat sulaneet. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta mustikat kerman joukkoon. Lämmitä seosta uudelleen. Puristele liivatteesta vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä. Lisä…

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…