kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Pikkusuolaista

Ihana ja odotettu talvi on nyt täällä! Ainakin Pirkanmaalla paistaa aurinko, on kiva pieni pakkanen ja maassa on puhdasta pakkaslunta.

Kevättalvihan on perinteisesti blinien aikaa ja päätinkin koostaa blinien seuraksi neljä erilaista suolaista herkkupalaa. 

*Saaristolaisleipää ja mätimoussea. 
*Kylmäsavulohitartar ja itsetehtyä hiivaleipää.
*Mustamakkara-crostinit. 
*Tampereen lihajalosteen makkaraa, sinappia. 

Ideoita tähän lautaseen hain mielenkiintoisesta, Santeri Vuosaran kirjoittamasta Uusi Mustamakkara-kirjasta. Itsehän olen lapsuuteni syönyt mustaamakkaraa kylmän maidon ja ranskanleivän kanssa, suoraan kääreestä, joten oli hienoa nähdä mitä kaikkea mustasta saa tehtyä. 

Saaristolaisleipää ja mätimoussea
smetanaa
mätiä
punasipulia
tilliä
suolaa
pippuria
Leikkaa saaristolaisleivästä annospalat. Vatkaa smetanasta kova vaahto ja sekoita muut ainekset joukkoon. Anna vaahdon kiinteytä yön yli. 

Kylmäsavulohitartar ja hiivaleipää
kylmäsavulohta
majoneesia
punasipulia
kapriksia
tilliä
mustapippuria 

Silppua kylmäsavulohi ja sekoita se majoneesin ja muiden aineksien kanssa. Anna maustua. 

Mustamakkara-crostinit
3rkl oliiviöljyä
2rkl voita
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1dl Marsala-viiniä
1 rkl tomaattipyrettä
150g mustaamakkaraa
2rkl kapriksia
3rkl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
patonki 

Kuutioi sipuli, selleri, porkkana ja valkosipuli. Kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä kunnes ne on pehmeitä. 
Lisää pannulle tomaattipyre, viini ja tilkka vettä. Leikkaa mustamakkara silpuksi ja lisää se pannulle. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon kaprikset sekä persilja. 
Leikkaa patongista annospaloja ja paahde ne pannulla kauniin ruskeiksi. Kasaa leivät. 
























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…

Pasta&tomaattikastike jokaiseen makuun

Mietin pitkään mikä olisi sellainen ruoka, jota voisi tarjoilla niin gluteenitonta, laktoositonta kuin vegaanista- tai kasvisruokavaliota noudattaville vieraille. Lapsiperheen herkkuruokana tunnettu tomaattikastike pastan kanssa muuntautuu helposti jokaisen ruokavalioon sopivaksi ateriaksi.

Tomaattikastike
1 sipuli
2rkl öljyä
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
1tlk paseerattua tomaattia
reilusti basilikaa
1rkl balsamicoa
1rkl sokeria
2dl kermaa*
2dl parmesan-juustoa*

Tee näin
Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota se öljyssä läpikuultavaksi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, suola, mustapippuri, balsamico sekä sokeri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon kerma* hienonnettu basilika sekä raastettu parmesan-juusto*.
Anna kiehua ja maustua miedolla lämmöllä.

Näin korvaat kerman, parmesan-juuston ja pastan.
Kerma:Soijakermakaurakerma
Parmesan-juusto:vegaaninen parmesan
Pasta:gluteeniton pasta

Lisää ruokaisuutta ateriaan saat lisäämällä joukkoon vaikkapa broileria. Lihan …