kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Pikkusuolaista

Ihana ja odotettu talvi on nyt täällä! Ainakin Pirkanmaalla paistaa aurinko, on kiva pieni pakkanen ja maassa on puhdasta pakkaslunta.

Kevättalvihan on perinteisesti blinien aikaa ja päätinkin koostaa blinien seuraksi neljä erilaista suolaista herkkupalaa. 

*Saaristolaisleipää ja mätimoussea. 
*Kylmäsavulohitartar ja itsetehtyä hiivaleipää.
*Mustamakkara-crostinit. 
*Tampereen lihajalosteen makkaraa, sinappia. 

Ideoita tähän lautaseen hain mielenkiintoisesta, Santeri Vuosaran kirjoittamasta Uusi Mustamakkara-kirjasta. Itsehän olen lapsuuteni syönyt mustaamakkaraa kylmän maidon ja ranskanleivän kanssa, suoraan kääreestä, joten oli hienoa nähdä mitä kaikkea mustasta saa tehtyä. 

Saaristolaisleipää ja mätimoussea
smetanaa
mätiä
punasipulia
tilliä
suolaa
pippuria
Leikkaa saaristolaisleivästä annospalat. Vatkaa smetanasta kova vaahto ja sekoita muut ainekset joukkoon. Anna vaahdon kiinteytä yön yli. 

Kylmäsavulohitartar ja hiivaleipää
kylmäsavulohta
majoneesia
punasipulia
kapriksia
tilliä
mustapippuria 

Silppua kylmäsavulohi ja sekoita se majoneesin ja muiden aineksien kanssa. Anna maustua. 

Mustamakkara-crostinit
3rkl oliiviöljyä
2rkl voita
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1dl Marsala-viiniä
1 rkl tomaattipyrettä
150g mustaamakkaraa
2rkl kapriksia
3rkl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
patonki 

Kuutioi sipuli, selleri, porkkana ja valkosipuli. Kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä kunnes ne on pehmeitä. 
Lisää pannulle tomaattipyre, viini ja tilkka vettä. Leikkaa mustamakkara silpuksi ja lisää se pannulle. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon kaprikset sekä persilja. 
Leikkaa patongista annospaloja ja paahde ne pannulla kauniin ruskeiksi. Kasaa leivät. 
























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Älä koskaan ikinä

Vannomatta paras, voisin nyt sanoa tarkoittaen asumistamme täällä lapsuudenkodissani. Uhmakkaana 19- vuotiaana mietin, että en KOSKAAN palaa tänne ainakaan asumaan ja samaa uhmakkuutta oli havaittavissa vielä viime kesänä ennen kuin teimme (lopullisen) päätöksen jäädä tähän kaupunkiin ja muuttaa taloon. Laskin plussia ja miinuksia ja ilmeisesti ne positiiviset ajatukset veivät voiton, sillä nyt olemme asuneet ja tehneet ikuisuudelta kestävää remonttia töiden, perhe-elämän ja minun opiskeluideni keskellä elokuusta alkaen. Rehellisesti voin tunnustaa, että edelleenkään talo ei tunnu vieläkään meidän perheen talolta vaan tuntuu siltä, että palaisin joka päivä lapsuuteeni. Onneksi remontilla saa uskomattomia muutoksia aikaan ja talo alkaa pikkuhiljaa päivittymään kasarilta/ysäriltä/2000-luvun alusta tähän päivään. Ensimmäisen ison muutoksen teimme olohuoneelle. Huonetta pimentävä mäntypaneelikatto maalattiin Teknoksen valkoisella paneelikattomaalilla kolmeen kertaan. Raskas verholi

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.