Siirry pääsisältöön

Lohta höysteillä

Kevättä kohden ruoatkin kevenevät ja maut raikastuvat. Kala, erityisesti lohi on meidän kaksivuotiaan pikkukundin lempiruokaa varsinkin keiton muodossa. 

Tällä kertaa en kuitenkaan tehnyt kermaista lohikeittoa vaan pannulla voissa paistettua lohta ja lisukkeeksi sitruuna-tilli-kastikkeessa pyöräytettyjä paahdettua perunoita ja vihreitä papuja. 
Ihanan raikkaita makuja! 


Lohta höysteillä

Lohta tarvitsemasi määrä
suolaa
voita paistamiseen

Paahdetut perunat ja vihreät pavut

Pieniä perunoita
vihreitä papuja
oliiviöljyä
suolaa
1/2 tl sitruunankuoriraastetta
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl Dijonsinappia
1rkl tillisilppua
rouhittua mustaapippuria 

Hollandaisekastike
100g voita
2 keltuaista
2rkl vettä
1rkl valkoviinietikkaa
2rkl sitruunanmehua
1/2t suolaa
1/4tl valkopippuria


Tee näin
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Lohko perunat ja kaada niiden päälle öljy sekä suola ja sekoita. Levitä perunat uunipellille ja paista ne kullanruskeiksi. Aikaa tähän menee noin 15 min. 
Kaada kulhoon pavut ja sekoita myös niiden päälle öljy sekä suola. Laita pavut samalle uunipellille perunoiden kanssa ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan. 

Perunoiden ja papujen ollessa uunissa, valmista kastike. Laita kulhoon öljy, sitruunankuori sekä sitruunanmehu, valkosipuli ja sinappi. Sekoita. Lisää vielä tilli sekä suola ja pippuri. Tarkista maku. 
Kaada kastike perunoiden ja papujen päälle ja anna maustua. 

Valmista seuraavaksi Hollandaisekastike. Sulata voi kattilassa ja erottele kirkas voi sakasta. Laita keltuaiset, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lopeta kuumentaminen ja lisää voisula seokseen sekoittaen. Mausta. 

Paista lohi voissa meheväksi aloittaen kalan nahkapuolelta. Paista kalaa paksuudesta riippuen 2-4 minuuttia per puoli. Mausta suolalla. 

Kokoa annos kauniisti lautaselle. Lapsen annokseen voi erotella pavut ja perunat jo ennen marinointia. 


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so