kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Lohta höysteillä

Kevättä kohden ruoatkin kevenevät ja maut raikastuvat. Kala, erityisesti lohi on meidän kaksivuotiaan pikkukundin lempiruokaa varsinkin keiton muodossa. 

Tällä kertaa en kuitenkaan tehnyt kermaista lohikeittoa vaan pannulla voissa paistettua lohta ja lisukkeeksi sitruuna-tilli-kastikkeessa pyöräytettyjä paahdettua perunoita ja vihreitä papuja. 
Ihanan raikkaita makuja! 


Lohta höysteillä

Lohta tarvitsemasi määrä
suolaa
voita paistamiseen

Paahdetut perunat ja vihreät pavut

Pieniä perunoita
vihreitä papuja
oliiviöljyä
suolaa
1/2 tl sitruunankuoriraastetta
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl Dijonsinappia
1rkl tillisilppua
rouhittua mustaapippuria 

Hollandaisekastike
100g voita
2 keltuaista
2rkl vettä
1rkl valkoviinietikkaa
2rkl sitruunanmehua
1/2t suolaa
1/4tl valkopippuria


Tee näin
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Lohko perunat ja kaada niiden päälle öljy sekä suola ja sekoita. Levitä perunat uunipellille ja paista ne kullanruskeiksi. Aikaa tähän menee noin 15 min. 
Kaada kulhoon pavut ja sekoita myös niiden päälle öljy sekä suola. Laita pavut samalle uunipellille perunoiden kanssa ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan. 

Perunoiden ja papujen ollessa uunissa, valmista kastike. Laita kulhoon öljy, sitruunankuori sekä sitruunanmehu, valkosipuli ja sinappi. Sekoita. Lisää vielä tilli sekä suola ja pippuri. Tarkista maku. 
Kaada kastike perunoiden ja papujen päälle ja anna maustua. 

Valmista seuraavaksi Hollandaisekastike. Sulata voi kattilassa ja erottele kirkas voi sakasta. Laita keltuaiset, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lopeta kuumentaminen ja lisää voisula seokseen sekoittaen. Mausta. 

Paista lohi voissa meheväksi aloittaen kalan nahkapuolelta. Paista kalaa paksuudesta riippuen 2-4 minuuttia per puoli. Mausta suolalla. 

Kokoa annos kauniisti lautaselle. Lapsen annokseen voi erotella pavut ja perunat jo ennen marinointia. 


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Mustikkainen, syreenillä maustettu panna cotta

Nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimesta viime vuoden mustikat ja valmistaa niistä jälkiruoaksi herkullinen pannacotta, joka saa keväistä makua Syreenin kukista keitetystä siirapista. Syreenin kukathan ovat syötäviä!

Panna cotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa ja sitähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan on; lusikoitava,vanukasmainen rakenne syntyy liivatteen avulla.

Syreenisiirappi
2,5dl syreeninkukkia
2,5dl vettä
2,5dl sokeria

Laita kattilaan riivityt syreeninkukat veden ja sokerin joukkoon ja sekoita. Keitä seosta kasaan reilun 10 minuutin ajan. Siivilöi kukat nesteestä ja jäähdytä.

Panna cotta 

1,5 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
80g mustikoita
30g syreenisiirappia
40g sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen. Kaada kerma, syreenisiirappi, mustikat ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes mustikat ovat sulaneet. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta mustikat kerman joukkoon. Lämmitä seosta uudelleen. Puristele liivatteesta vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä. Lisä…

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…