kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Saaristolaisleipä

Tämän helpon ja maukkaan saaristolaisleivän voi tehdä vaikkapa muun leivonnan ohessa, sillä taikinan kohottamiseen ja paistamiseen kuluu yhteensä kolme tuntia.

Saaristolaisleipä käy niin arki- kuin juhlapöytään ruokaleiväksi, mutta myös pienten, suolaisten cocktailpalojen pohjaksi. Itse ajattelin tehdä saaristolaisleipää käyttäen uuden vuoden juhliin pientä suolaista syötävää. Viime kesänä tällä kyseisellä reseptillä tehtyä saaristolaisleipää tarjoiltiin mangoisen siika cevichen kanssa. Tästä leivästä on siis moneksi!

Saaristolaisleipä

5dl appelsiinimehua
40g hiivaa
1,5dl siirappia
0,5rkl suolaa
2dl kaljamallasta
1,5dl ruishiutaleita
1,5dl ruisjauhoja
5dl hiivaleipäjauhoja

voiteluun
siirappia
vettä


Tee näin: 
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva.
Sekoita mehu-hiiva-seokseen sokeri ja suola.
Yhdistä keskenään kaljamaltaat, ruishiutaleet, ruisjauhot ja hiivaleipäjauhot, kaada mehun sekaan.
Voitele hyvinl litran vetoinen leipävuoka ja kaada taikina vuokaan.
Anna leivän kohota huoneenlämmössä 1,5h.
Tee veitsellä viilto keskelle leipää.
Paista 175 asteessa 1,5h.
Voitele paiston aikana vesi-siirappi-seoksella.

Kumoa vasta jäähtyneenä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Älä koskaan ikinä

Vannomatta paras, voisin nyt sanoa tarkoittaen asumistamme täällä lapsuudenkodissani. Uhmakkaana 19- vuotiaana mietin, että en KOSKAAN palaa tänne ainakaan asumaan ja samaa uhmakkuutta oli havaittavissa vielä viime kesänä ennen kuin teimme (lopullisen) päätöksen jäädä tähän kaupunkiin ja muuttaa taloon. Laskin plussia ja miinuksia ja ilmeisesti ne positiiviset ajatukset veivät voiton, sillä nyt olemme asuneet ja tehneet ikuisuudelta kestävää remonttia töiden, perhe-elämän ja minun opiskeluideni keskellä elokuusta alkaen. Rehellisesti voin tunnustaa, että edelleenkään talo ei tunnu vieläkään meidän perheen talolta vaan tuntuu siltä, että palaisin joka päivä lapsuuteeni. Onneksi remontilla saa uskomattomia muutoksia aikaan ja talo alkaa pikkuhiljaa päivittymään kasarilta/ysäriltä/2000-luvun alusta tähän päivään. Ensimmäisen ison muutoksen teimme olohuoneelle. Huonetta pimentävä mäntypaneelikatto maalattiin Teknoksen valkoisella paneelikattomaalilla kolmeen kertaan. Raskas verholi

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.