kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Rommiluumu-marenkipiiras

En miellä itseäni intohimoiseksi jouluihmiseksi, joka alkaisi suunnittelemaan joulua hyvissä ajoin ja tunnelmoisi joululauluilla jo marraskuussa. Sen sijaan ruoka ja joululeivonnaisten tuoksu herättävät jopa sen kadonneen joulufiiliksen näin pimeyden ja lumettomuuden keskellä.

Leivonnaisista marenki-sitruuna-piiras on ollut pitkään suuri suosikkini. Päätin soveltaa reseptiä ja muokata siitä talveen ja jouluun sopivan version.



Rommiluumu-marenkipiiras


Pohja
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
1/2dl vettä

Luumuhilloke

500g tuoreita luumuja
149g sokeria
0,5dl rommia
2rkl vettä
kanelitanko

Vaniljakastike
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1rkl maizenaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria

Italialainen marenki 
3 valkuaista
2,5dl sokeria
0,5dl vettä


Näin valmistat:
Pohjan: Sekoita voihin vehnäjauho ja sokeri. Aja yleiskoneella tai nypi käsin muruksi ja lisää viimeisenä vesi.
Luumuhillokkeen: Paloittele luumut, poista kivet ja laita luumut kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Anna kiehua parinkymmenen minuutin ajan ja lisää rommi ja kiehauta alkoholi pois. Anna jäähtyä.
Vaniljakastike: Mittaa ainekset kattilaan (ei vaniljasokeria) ja keitä kastike kokoon. Lisää viimeisenä vaniljasokeri.
Italialainen marenki: Vatkaa kolmesta valkuaisesta erittäin kova vaahto. Kuumenna sokeri-vesi-seos 120 asteiseksi (elektroninen paistomittari on tähän tarkoitukseen bueno). Lisää  valkuaisvaahtoon kuuma sokeri-vesi-seos koko ajan vatkaten. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Kokoa täytteet pohjan päälle kuvien mukaisesti. Saat kauniin värin marenkiin joko butaanipolttimella tai uunin grillivastuksella. Varo kuitenkin polttamasta marengin huippuja, kuten minulle kävi!

Testasin tuoreiden luumujen sijaan myös kuivattuja ja maku oli myös erittäin hyvä. Kuivattuihin luumuihin ei juurikaan tarvitse lisätä sokeria, vettä tosin pitää käyttää hieman enemmän kuin tuoreiden kanssa. 
Täytteen makeutta ja rommisuutta saa säädelty sokerin ja rommin määrää muuttamalla. Tällä ohjeella tulee varsin makoisia herkkupaloja!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…

Pasta&tomaattikastike jokaiseen makuun

Mietin pitkään mikä olisi sellainen ruoka, jota voisi tarjoilla niin gluteenitonta, laktoositonta kuin vegaanista- tai kasvisruokavaliota noudattaville vieraille. Lapsiperheen herkkuruokana tunnettu tomaattikastike pastan kanssa muuntautuu helposti jokaisen ruokavalioon sopivaksi ateriaksi.

Tomaattikastike
1 sipuli
2rkl öljyä
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
1tlk paseerattua tomaattia
reilusti basilikaa
1rkl balsamicoa
1rkl sokeria
2dl kermaa*
2dl parmesan-juustoa*

Tee näin
Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota se öljyssä läpikuultavaksi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, suola, mustapippuri, balsamico sekä sokeri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon kerma* hienonnettu basilika sekä raastettu parmesan-juusto*.
Anna kiehua ja maustua miedolla lämmöllä.

Näin korvaat kerman, parmesan-juuston ja pastan.
Kerma:Soijakermakaurakerma
Parmesan-juusto:vegaaninen parmesan
Pasta:gluteeniton pasta

Lisää ruokaisuutta ateriaan saat lisäämällä joukkoon vaikkapa broileria. Lihan …