Siirry pääsisältöön

Rommiluumu-marenkipiiras

En miellä itseäni intohimoiseksi jouluihmiseksi, joka alkaisi suunnittelemaan joulua hyvissä ajoin ja tunnelmoisi joululauluilla jo marraskuussa. Sen sijaan ruoka ja joululeivonnaisten tuoksu herättävät jopa sen kadonneen joulufiiliksen näin pimeyden ja lumettomuuden keskellä.

Leivonnaisista marenki-sitruuna-piiras on ollut pitkään suuri suosikkini. Päätin soveltaa reseptiä ja muokata siitä talveen ja jouluun sopivan version.



Rommiluumu-marenkipiiras


Pohja
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
1/2dl vettä

Luumuhilloke

500g tuoreita luumuja
149g sokeria
0,5dl rommia
2rkl vettä
kanelitanko

Vaniljakastike
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1rkl maizenaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria

Italialainen marenki 
3 valkuaista
2,5dl sokeria
0,5dl vettä


Näin valmistat:
Pohjan: Sekoita voihin vehnäjauho ja sokeri. Aja yleiskoneella tai nypi käsin muruksi ja lisää viimeisenä vesi.
Luumuhillokkeen: Paloittele luumut, poista kivet ja laita luumut kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Anna kiehua parinkymmenen minuutin ajan ja lisää rommi ja kiehauta alkoholi pois. Anna jäähtyä.
Vaniljakastike: Mittaa ainekset kattilaan (ei vaniljasokeria) ja keitä kastike kokoon. Lisää viimeisenä vaniljasokeri.
Italialainen marenki: Vatkaa kolmesta valkuaisesta erittäin kova vaahto. Kuumenna sokeri-vesi-seos 120 asteiseksi (elektroninen paistomittari on tähän tarkoitukseen bueno). Lisää  valkuaisvaahtoon kuuma sokeri-vesi-seos koko ajan vatkaten. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Kokoa täytteet pohjan päälle kuvien mukaisesti. Saat kauniin värin marenkiin joko butaanipolttimella tai uunin grillivastuksella. Varo kuitenkin polttamasta marengin huippuja, kuten minulle kävi!

Testasin tuoreiden luumujen sijaan myös kuivattuja ja maku oli myös erittäin hyvä. Kuivattuihin luumuihin ei juurikaan tarvitse lisätä sokeria, vettä tosin pitää käyttää hieman enemmän kuin tuoreiden kanssa. 
Täytteen makeutta ja rommisuutta saa säädelty sokerin ja rommin määrää muuttamalla. Tällä ohjeella tulee varsin makoisia herkkupaloja!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so