kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Piparicookiet

Kymmenisen vuotta sitten olin Kanadassa Torontossa kielikurssilla ja siellä rakastuin yksittäispakattuihin, ihanan sitkeisiin ja pehmeisiin cookieseihin.

Samantyyppisiä keksejä en ole  onnistunut löytämään Suomesta, joten päätin tehdä niitä itse, tällä kertaa jouluisena versiona.

Piparicookiet

5 dl jauhoja
1rkl kaakaojauhetta
2tl soodaa
1tl kanelia
0,5tl inkivääriä 
0,5tl neilikkaa
1/4 tl muskottia
0,5tl suolaa
2dl sulaa voita
2,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 kananmuna
0,5dl siirappia

Sekoita mausteet sekä kaakaojauhe jauhojen sekaan.
Sulata voi ja lisää sen joukkoon sekoittaen vaniljasokeri, sokeri, kananmuna sekä siirappi.
Yhdistä mauste/jauho-seos pienissä erissä voi/sokeri-seokseen.
Anna taikinan kiinteytyä jääkaapissa noin tunnin verran.
Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja kieritä pallot erikoishienossa sokerissa.
Paista 150 asteessa noin 10 minuuttia.

Suosittelen koekeksin paistamista!


Vastustamaton makupari;cookie ja lasillinen kylmää maitoa. 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…

Pasta&tomaattikastike jokaiseen makuun

Mietin pitkään mikä olisi sellainen ruoka, jota voisi tarjoilla niin gluteenitonta, laktoositonta kuin vegaanista- tai kasvisruokavaliota noudattaville vieraille. Lapsiperheen herkkuruokana tunnettu tomaattikastike pastan kanssa muuntautuu helposti jokaisen ruokavalioon sopivaksi ateriaksi.

Tomaattikastike
1 sipuli
2rkl öljyä
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
1tlk paseerattua tomaattia
reilusti basilikaa
1rkl balsamicoa
1rkl sokeria
2dl kermaa*
2dl parmesan-juustoa*

Tee näin
Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota se öljyssä läpikuultavaksi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, suola, mustapippuri, balsamico sekä sokeri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon kerma* hienonnettu basilika sekä raastettu parmesan-juusto*.
Anna kiehua ja maustua miedolla lämmöllä.

Näin korvaat kerman, parmesan-juuston ja pastan.
Kerma:Soijakermakaurakerma
Parmesan-juusto:vegaaninen parmesan
Pasta:gluteeniton pasta

Lisää ruokaisuutta ateriaan saat lisäämällä joukkoon vaikkapa broileria. Lihan …