kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä.

Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin.


Herrasväen pikkuleivät
200g voita                                                   
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja/Maizenaa
1tl vaniljasokeria

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria                                       

Lusikkaleivät


200g voita
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria


Hanna-tädin pikkuleivät
200g voita
2dl kermaa
3dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
5,5dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja/maizenaa


Kaneliässät
200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoa

3tl kanelia
3rkl sokeria

Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/sooda/vaniljasokeri ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon. Anna taikinan jähmettyä viileässä, jotta leipominen olisi helpompaa.

Näin valmistat: 
Herrasväenleivät: Ota levyksi kaulitusta taikinasta muotilla pyöreitä kakkusia. Paista 175-200 C noin 10-15 min ajan. Anna pikkuleipien jäähtyä, sivele hillo tai marmeladi pikkuleivän sisäpuolelle ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.

Lusikkaleivät:Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita sokeri voisulaan ja anna jäähtyä. Lisää jauho-sooda-seos ja sekoita. Muotoile lusikkaleivät painamalla taikinamassa lusikkaan. Paista 175-200 C noin 10-12 minuutin ajan. Anna jäähtyä, sivele pikkuleipien sisäpuolelle hillo/marmeladi ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.

Hanna-tädin pikkuleivät: Pyörittele taikinasta pikkuisia palloja, aseta uunipellille ja paista 200 C noin 10 minuutin ajan.

Kaneliässät: Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 8cm pitkiä tankoja. Kierittele sokeri-kanelissa. Paista 200 C noin 10-12 minuuttia.


Nautinnollisia kahvihetkiä! 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova 4 valkuaista  2dl sokeria 1tl Maizenaa 1tl omenaviinietikkaa
Mansikka-raparpericurd

150g mansikoita muutama raparperin varsi 1dl sokeria 3 keltuaista 100g voita hiukan sitruunamehua
Tee näin: Marenki: Lämmitä uuni tehosta …

Mustikkainen, syreenillä maustettu panna cotta

Nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimesta viime vuoden mustikat ja valmistaa niistä jälkiruoaksi herkullinen pannacotta, joka saa keväistä makua Syreenin kukista keitetystä siirapista. Syreenin kukathan ovat syötäviä!

Panna cotta tarkoittaa italiaksi keitettyä kermaa ja sitähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan on; lusikoitava,vanukasmainen rakenne syntyy liivatteen avulla.

Syreenisiirappi
2,5dl syreeninkukkia
2,5dl vettä
2,5dl sokeria

Laita kattilaan riivityt syreeninkukat veden ja sokerin joukkoon ja sekoita. Keitä seosta kasaan reilun 10 minuutin ajan. Siivilöi kukat nesteestä ja jäähdytä.

Panna cotta 

1,5 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
80g mustikoita
30g syreenisiirappia
40g sokeria

Laita liivatteet kylmään veteen. Kaada kerma, syreenisiirappi, mustikat ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes mustikat ovat sulaneet. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta mustikat kerman joukkoon. Lämmitä seosta uudelleen. Puristele liivatteesta vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä. Lisä…

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää!
Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera.


Vohvelit

3 munaa
1 purkki rahkaa
1/4tl suolaa
3 1/2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa
1dl voisulaa

Tee näin: Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina.


Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1 pieni punasipuli  tilliä suolaa pippuri…