kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Kettukarkkeja, PART 3

Pitkääkin pidempi marmeladiprojekti on tullut päätökseen. 



Lopputulokseen, erityisesti ulkonäköön olen todella tyytyväinen ja koostumus on kettukarkkimainen, ei perinteinen hyllyvä marmeladi eli tältäkin osalta valmistus onnistui. 


Maku on omasta mielestäni hieman liian omenainen, eikä pihlajanmarjan maku juurikaan maistu. Tätä varmaan voisi korjata lisäämällä viinihapon määrää tai vaihtoehtoisesti lisätä pihlajanmarjapyreen määrää ja vähentää omenasosetta. 


Erityisen tärkeää on antaa marmeladien kuivua tarpeeksi kauan, jottei sokeri sula marmeladin pintaan ja tee koostumuksesta niljakasta. Tämä kokeiluerä kuivui leivinpaperin päällä neljä vuorokautta. Välillä kääntelin kuutioita, jotta kuivuminen olisi mahdollisimman tasaista.


                         Näin viimeistelet marmeladit: 

Leikkaa marmeladilevy kuutioiksi. Kuivata. 
Sokeroi marmeladit erikoishienolla sokerilla.

Marmeladit on toki mahdollista toteuttaa myös muistakin marjoista valmistetusta pyreestä. Itse ajattelin kokeilla myöhemmin vadelmaa sekä puolukkaa. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Munakoiso-tomaatti-pasta

Lihaton lokakuu meni onnistuneesti ohitse, mutta näin ennen joulua ja raskaita jouluruokia tekee
mieli syödä vähän kevyemmin.

Kevyempi ruoka ei tarkoita kuitenkaan, että ruoka olisi mautonta. Tämä pastaruoka saa syvän
makunsa tomaatista, basilikasta sekä tietenkin valkosipulista.

Lihaisan version tästä ruoasta saa paistamalla kylkeen esimerkiksi pekonia. Itse olisin halunnut käyttää Pancettaa, joka on pekonin kaltainen, useimmiten savustamaton lihavalmiste, mutta sitä ei tästä kaupungista löytynyt. Paikallinen palvaamo suositteli ja rohkaisi kokeilemaan savustettua kasleria pekonin sijaan ja se todellakin toimi!

Munakoiso-tomaatti-pasta

1 munakoiso
1 punasipuli
3-4 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa

parmesan-juustoa
pastaa

Paista munakoisot öljyssä kauniin väriksiksi ja siirrä ne pannulta syrjään hetkeksi.
Kuullota punasipuli öljyssä läpikuultavaksi, älä ruskista.
Lisää tomaatti, valkosipuli ja tuore basilika.
Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua miedolla lämmöl…

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä.

Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin.


Herrasväen pikkuleivät
200g voita                                                   
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja/Maizenaa
1tl vaniljasokeria

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria                                       

Lusikkaleivät


200g voita
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria


Hanna-tädin pikkuleivät
200g voita
2dl kermaa
3dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
5,5dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja/maizenaa


Kaneliässät
200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoa

3tl kanelia
3rkl sokeria

Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/sooda/vaniljasokeri ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon. Anna …

Rommiluumu-marenkipiiras

En miellä itseäni intohimoiseksi jouluihmiseksi, joka alkaisi suunnittelemaan joulua hyvissä ajoin ja tunnelmoisi joululauluilla jo marraskuussa. Sen sijaan ruoka ja joululeivonnaisten tuoksu herättävät jopa sen kadonneen joulufiiliksen näin pimeyden ja lumettomuuden keskellä.

Leivonnaisista marenki-sitruuna-piiras on ollut pitkään suuri suosikkini. Päätin soveltaa reseptiä ja muokata siitä talveen ja jouluun sopivan version.



Rommiluumu-marenkipiiras


Pohja
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
1/2dl vettä

Luumuhilloke

500g tuoreita luumuja
149g sokeria
0,5dl rommia
2rkl vettä
kanelitanko

Vaniljakastike
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1rkl maizenaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria

Italialainen marenki 
3 valkuaista
2,5dl sokeria
0,5dl vettä


Näin valmistat:
Pohjan: Sekoita voihin vehnäjauho ja sokeri. Aja yleiskoneella tai nypi käsin muruksi ja lisää viimeisenä vesi.
Luumuhillokkeen: Paloittele luumut, poista kivet ja laita luumut kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Anna kiehu…