Siirry pääsisältöön

Kettukarkkeja, PART 1

Monesti olen katsellut vanhempieni pihassa olevaa pihlajaa marjoineen ja miettinyt voisiko marjoja hyödyntää jotenkin. Vannoutuneena Fazerin Pihlaja-karkkien ystävänä päätin kokeilla, onnistuisiko marmeladien teko kotona. Takaa-ajatuksena on myös lähestyvä joulu; kliseisten suklaarasioiden sijaan ajattelin antaa lahjaksi itse tehtyjä marmeladeja ja tryffeleitä.

Roskamarjaksi luulemani marja on varsinainen C-vitamiinipommi ja se sisältää myös runsaasti kuitua ja muita tärkeitä ravintoaineita.

Pihlajanmarja on maultaan kirpeän hapan, mutta maku makeutuu, kun marjat pakastaa. Olenkin pakastanut marjat muutamaksi päiväksi ennen marmeladikarkkien valmistamista, jotta lopputuloksena ei olisi liian happamia herkkuja.

Marmeladit hyydytetään agar agarilla ja kirpeytetään viinihapolla. Agar agaria olen viimeksi käyttänyt opiskeluaikoina bakteerinkasvatusmaljojen valmistukseen, ruoanlaitossa se on minulle uusi tuttavuus.



Reipas, raikas, pirteä on marjaterttu kirpeä.
Lena Andersen, Maijan Aakkoset


       Pihlajanmarjamarmeladi
                       
                             2,5 dl pihlajanmarjoja 
                             5 dl vettä 
                            
                             5dl vettä 
                             5dl sokeria

                             15g agar agar-jauhetta
                             1,5 dl omenasosetta
                             1dl pihlajanmarjapyrettä
                             1tl viinihappojauhetta
                             2dl erikoishienoa sokeria sokeroimiseen


Seuraavassa blogipostauksessa kerron valmistuksen kuvina vaihe vaiheelta.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so