Siirry pääsisältöön

Mansikka-raparperi Pavlova

Ihanaa tämä alkukesä, syy juhlaan on lähes joka viikko! Juhlat ja kakut luonnollisesti kuuluvat yhteen ja tässä postauksessa kerronkin, miten kesäinen mansikka-raparperi Pavlova syntyy. Pavlova on marenkipohjainen kakku, joka useimmiten täytetään kermalla ja marjoilla. Nimensä tämä herkku on saanut venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan mukaan.

Me juhlistimme äitienpäivää viikolla jo ennakkoon, joten tein hieman isomman kakun isommalle porukalle. Kakkuhan on todella yksinkertainen tehdä ja kokoa on helppo muunnella vieraiden määrän mukaan. Tämä kolmekerroksinen kakku on tehty kuudesta valkuaisesta, yksikerroksiseen ja paksumpaan riittää neljä. Kakku on täytetty mascarpone-juuston ja kermavaahdon sekoituksella, tuoreilla mansikoilla sekä mansikka-raparpericurdilla.

Pavlova
4 valkuaista 
2dl sokeria
1tl Maizenaa
1tl omenaviinietikkaa

Mansikka-raparpericurd


150g mansikoita
muutama raparperin varsi
1dl sokeria
3 keltuaista
100g voita
hiukan sitruunamehua

Tee näin:
Marenki: Lämmitä uuni tehosta riippuen 100-125 asteeseen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset(säästä keltuaiset). Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, vatkaa vaahdon joukkoon pienissä erissä sokeri sekä Maizena. Lisää viimeisenä teelusikallinen omenaviinietikkaa. Piirrä leivinpaperille haluamasi kokoinen ympyrä (käytä vaikka kakkuvuokaa tai lautasta mallina). Suihkauta hieman vuokaspraytä ympyrän sisään ja lusikoi valkuaisvaahto paperille siten, että reunat jäävät hieman korkeammaksi. Paista (tai oikeastaan kuivata) koosta riippuen 1-1,5h. Marengin kuuluu olla vaaleaa, joten älä kuivata sitä liikaa, jolloin se muuttuu ruskeaksi. 

Raparperi-mansikkacurd: Sulata mansikat kattilassa ja lisää joukkoon kuoritut ja paloitellut raparperit(jos käytät pakastemansikoita). Kun mansikat ovat sulaneet ja raparperit pehmenneet, lisää joukkoon sokeri (0,5dl) ja soseuta. Anna jäähtyä. Vatkaa keltuaiset ja loput 0,5dl sokeria sekaisin ja lisää se mansikka-raparperi-soseeseen. Kuumenna seosta hämmentäen, kunnes se on paksuuntunut. Lisää joukkoon vielä voi ja sekoita. Anna jäähtyä. 

Kakun kokoaminen: Vatkaa kermavaahto ja notkista mascarpone-juusto ja yhdistä ne. Voit toki käyttää vaikkapa kerman ja rahkan seosta tai pelkkää kermavaahtoa. Lisää sokeria kuitenkin maltillisesti, sillä marenki ja curd ovat hyvin makeita. 
Täytä kakku haluamallasi täytteellä, valuta mansikka-raparperi-curdia täytteen päälle ja viimeistele tuoreilla marjoilla. Kakku saa olla koottuna hieman huolittelemattoman ja rennon näköinen. 


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin. Herrasväen pikkuleivät 200g voita                                                    1dl sokeria 3dl vehnäjauhoja 1dl perunajauhoja/Maizenaa 1tl vaniljasokeria vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria                                        Lusikkaleivät 200g voita 1,5dl sokeria 2tl vaniljasokeria 4,5dl vehnäjauhoja 1tl soodaa vadelmahilloa erittäin hienoa sokeria Hanna-tädin pikkuleivät 200g voita 2dl kermaa 3dl sokeria 1,5tl leivinjauhetta 5,5dl vehnäjauhoja 3dl perunajauhoja/maizenaa Kaneliässät 200g voita 2dl sokeria 2 munaa 2tl leivinjauhetta 5dl vehnäjauhoa 3tl kanelia 3rkl sokeria Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/so