Cronutsit, nuo croisantin ja donitsin yhdistelmät eivät ole juurikaan saaneet tuulta alleen Suomessa kahviloissa. Lähestyvä vappu on kuitenkin niin hyvä syy uppopaistettujen kaloripommien tekoon, joten en voinut olla tarttumatta haasteeseen.
Cronutsit™ on alunperin amerikkalaisen leipurin, Dominique Anselmin kehittämiä herkkuja vuodelta 2013. Cronutsien ideanahan on croisantin lehtevä taikina yhdistettynä donitsin muotoon sekä uppopaisto. Netin syövereissä liikkuu lukuisia erilaisia reseptejä aidoista ja oikeista tavoista tehdä cronutseja, helpoin tapa valmistukseen on ostaa valmis voitaikina, uppopaistaaa ja sokeroida se.
Taikinaa kauliessa ja jäähdyttäessä mietinkin, että pitikö tätäkin nyt lähteä kokeilemaan. Pelkän taikinan teko vie todellakin aikaa lähemmäs viisi tuntia eli kyse ei ole pikaherkuista!
Cronutsit
4dl vettä
1,5tl kuivahiivaa
0,5tl suolaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
12 dl jauhoja
50g voita (sulatettuna)
200g voita (huoneenlämpöisenä)
Tee näin
Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Sekoita lämpimän veden joukkoon kuivahiiva, suola, sokerit ja viimeisenä jauhot. Taikinaan ei saa tulla sitkoa, joten pelkkä sekoitus riittää. Lisää vielä sula voi.
Pyöritä taikina palloksi jauhoitetulla alustalla ja siirrä se kelmutettuna jääkaappiin 20 minuutiksi.
Kaulintaohjetta on hyvin vaikea selittää järkevästi sanoin, joten linkitän tähän suoraan videon, joka kertoo vaihe vaiheelta taikinan kaulimisen.
Kaiken kaulimisen ja odottelun jälkeen taikinalevystä otetaan ympyrämuotilla "donitseja". Kohota niitä vielä tunnin verran. Aidot cronutsit paistetaan uppopaistamalla rypälesiemenöljyssä, mutta itse tyydyin paistamaan ihan tavallisessa rypsiöljyssä 170℃:ssa. Paista cronitseja kummaltakin puolelta 1-2min ajan (tarkkaile pinnan väriä). Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin ja sokeroi pinta joko kaneli-sokeri-seoksella tai pelkällä sokerilla.
Vapun vietän tänä vuonna töiden merkeissä vappubrunssilla sekä lukien uudistunutta alkoholilainsäädäntöä. Ehkä siinä sivussa syön pari munkkia ja juon lasillisen kuohuvaa!
Hyvää, hauskaa ja turvallista vappua!
Cronutsit™ on alunperin amerikkalaisen leipurin, Dominique Anselmin kehittämiä herkkuja vuodelta 2013. Cronutsien ideanahan on croisantin lehtevä taikina yhdistettynä donitsin muotoon sekä uppopaisto. Netin syövereissä liikkuu lukuisia erilaisia reseptejä aidoista ja oikeista tavoista tehdä cronutseja, helpoin tapa valmistukseen on ostaa valmis voitaikina, uppopaistaaa ja sokeroida se.
Taikinaa kauliessa ja jäähdyttäessä mietinkin, että pitikö tätäkin nyt lähteä kokeilemaan. Pelkän taikinan teko vie todellakin aikaa lähemmäs viisi tuntia eli kyse ei ole pikaherkuista!
Cronutsit
4dl vettä
1,5tl kuivahiivaa
0,5tl suolaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
12 dl jauhoja
50g voita (sulatettuna)
200g voita (huoneenlämpöisenä)
Tee näin
Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Sekoita lämpimän veden joukkoon kuivahiiva, suola, sokerit ja viimeisenä jauhot. Taikinaan ei saa tulla sitkoa, joten pelkkä sekoitus riittää. Lisää vielä sula voi.
Pyöritä taikina palloksi jauhoitetulla alustalla ja siirrä se kelmutettuna jääkaappiin 20 minuutiksi.
Kaulintaohjetta on hyvin vaikea selittää järkevästi sanoin, joten linkitän tähän suoraan videon, joka kertoo vaihe vaiheelta taikinan kaulimisen.
Kaiken kaulimisen ja odottelun jälkeen taikinalevystä otetaan ympyrämuotilla "donitseja". Kohota niitä vielä tunnin verran. Aidot cronutsit paistetaan uppopaistamalla rypälesiemenöljyssä, mutta itse tyydyin paistamaan ihan tavallisessa rypsiöljyssä 170℃:ssa. Paista cronitseja kummaltakin puolelta 1-2min ajan (tarkkaile pinnan väriä). Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin ja sokeroi pinta joko kaneli-sokeri-seoksella tai pelkällä sokerilla.
Vapun vietän tänä vuonna töiden merkeissä vappubrunssilla sekä lukien uudistunutta alkoholilainsäädäntöä. Ehkä siinä sivussa syön pari munkkia ja juon lasillisen kuohuvaa!
Hyvää, hauskaa ja turvallista vappua!
Kommentit
Lähetä kommentti