Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä.
Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin.
Herrasväen pikkuleivät
200g voita
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja/Maizenaa
1tl vaniljasokeria
vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria
Lusikkaleivät
200g voita
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa
vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria
Hanna-tädin pikkuleivät
200g voita
2dl kermaa
3dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
5,5dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja/maizenaa
Kaneliässät
200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoa
3tl kanelia
3rkl sokeria
Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/sooda/vaniljasokeri ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon. Anna taikinan jähmettyä viileässä, jotta leipominen olisi helpompaa.
Näin valmistat:
Herrasväenleivät: Ota levyksi kaulitusta taikinasta muotilla pyöreitä kakkusia. Paista 175-200 C noin 10-15 min ajan. Anna pikkuleipien jäähtyä, sivele hillo tai marmeladi pikkuleivän sisäpuolelle ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.
Lusikkaleivät:Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita sokeri voisulaan ja anna jäähtyä. Lisää jauho-sooda-seos ja sekoita. Muotoile lusikkaleivät painamalla taikinamassa lusikkaan. Paista 175-200 C noin 10-12 minuutin ajan. Anna jäähtyä, sivele pikkuleipien sisäpuolelle hillo/marmeladi ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.
Hanna-tädin pikkuleivät: Pyörittele taikinasta pikkuisia palloja, aseta uunipellille ja paista 200 C noin 10 minuutin ajan.
Kaneliässät: Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 8cm pitkiä tankoja. Kierittele sokeri-kanelissa. Paista 200 C noin 10-12 minuuttia.
Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin.
Herrasväen pikkuleivät
200g voita
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja/Maizenaa
1tl vaniljasokeria
vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria
Lusikkaleivät
200g voita
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa
vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria
200g voita
2dl kermaa
3dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
5,5dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja/maizenaa
200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoa
3tl kanelia
3rkl sokeria
Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/sooda/vaniljasokeri ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon. Anna taikinan jähmettyä viileässä, jotta leipominen olisi helpompaa.
Näin valmistat:
Herrasväenleivät: Ota levyksi kaulitusta taikinasta muotilla pyöreitä kakkusia. Paista 175-200 C noin 10-15 min ajan. Anna pikkuleipien jäähtyä, sivele hillo tai marmeladi pikkuleivän sisäpuolelle ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.
Lusikkaleivät:Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita sokeri voisulaan ja anna jäähtyä. Lisää jauho-sooda-seos ja sekoita. Muotoile lusikkaleivät painamalla taikinamassa lusikkaan. Paista 175-200 C noin 10-12 minuutin ajan. Anna jäähtyä, sivele pikkuleipien sisäpuolelle hillo/marmeladi ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.
Hanna-tädin pikkuleivät: Pyörittele taikinasta pikkuisia palloja, aseta uunipellille ja paista 200 C noin 10 minuutin ajan.
Kaneliässät: Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 8cm pitkiä tankoja. Kierittele sokeri-kanelissa. Paista 200 C noin 10-12 minuuttia.
Nautinnollisia kahvihetkiä! |
Kommentit
Lähetä kommentti